Met een warmtepomp kan je heel wat geld uitsparen bij het verwarmen van de woning. Dit komt omdat je op een efficiënte manier warmte uit de omgeving gaat halen.
Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht of aan warmte die zich in de aardbodem bevindt. Met behulp van een slimme condensatie- en compressietechniek kan de pomp vervolgens meer warmte creëren en deze transporteren naar het verwarmingssysteem in de woning.
De warmtepomp gebruikt hierbij een (geringe) hoeveelheid elektriciteit en is energiezuiniger dan andere gas- of oliegestookte systemen.
Het rendement dat je met een dergelijk systeem behaalt hangt af van type warmtepomp.
De warmtepompen die wij plaatsen zijn lucht-water en lucht-lucht installaties. Deze onttrekken 75% uit de buitenlucht, wat inhoud dat je maar een 25% aan effectieve elektriciteit nodig hebt om hetzelfde vermogen van de 100% te krijgen.
Ze worden het best gecombineerd met een vloerverwarming
(Lucht-Water).
Een Lucht/Water warmtepomp neemt de warmte op uit de buitenlucht, ook bij vriestemperaturen. Dat gaat via een compact toestel dat buiten staat opgesteld: de buitenunit. Die warmte wordt vervolgens terug afgegeven op het water van het centrale verwarmingssysteem in de woning.
Een lucht/lucht warmtepomp neemt de warmte op uit de buitenlucht, ook bij vriestemperaturen. Dat gaat via een compact toestel dat buiten staat opgesteld: de buitenunit. Die warmte wordt dan via binnenunits de woning ingeblazen. Het grootste verschil met een lucht/water systeem is dat het verwarmen van de ruimte dus niet gebeurt via vloer-, wand- of centrale verwarming maar via de lucht.